Translate

3 Temmuz 2012 Salı

F Klavyenin Babası


F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. Bilimsel temellere dayalı standart bir Türk klavyesi geliştirilmesinin zorunluluğuna inanan İhsan Yener, bu konuda 1946'dan itibaren daktilo öğretmeni sıfatı ile sürdürdüğü çalışmalarının dikkate alınmasını ancak 1955'te sağlayabildi. Yabancı uzmanlarla da pekiştirilmiş İhtisas Komisyonu'nca oluşturulan on parmak yöntemi ile Türkçe için uygun klavye 20 Ekim 1955'te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi'nce Standart Türk Klavyesi olarak onandı.

Türkiye'deki tüm daktilo makinelerinin Milli Klavye'ye dönüştürülmesi, 1963 yılında Gümrükler Kanunu'na eklenmesi ve 1974 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından Zorunlu Standart olarak onanmasıyla kesinleşmiştir. 25 yıllık bir mücadelenin sonunda kendisine inananların da yardımları ile o günlerde 'Klavye İnkılabı' olarak anılan bu standardizasyonu gerçekleştiren İhsan Sıtkı Yener, bu sebeple F Klavyenin Babası olarak da anılmaktadır.
 kaynak http://tr.wikipedia.org/wiki/F_klavye

Pratiktede hızlıdır F klavye ile Q kalvyeden 2 kat daha hızlı türkçe metin yazabilirsiniz. Q klavye kullanan biri için tabiki ilk zamanlar tam bir eziyet olacaktır. Bilgisayar üzerine meslek lisesine gidince gittiğim ilk yıl F Klavye vardı çok zorlanmıştık bakmadan yazanlar f klavyede apışıp kaldılar daha sonraları alıştık yazmaya akabinde okul kararı Q klavyeye dönüldü vs.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder